Pannonhalmi és écsi bortúrán a Győri Szakácsok Klubja

 

Eddigi legsikeresebb rendezvényét tartotta novemberben a környék bortermelőit és pincészeteit bemutató eseménysorozata keretei között a Győri Szakácsok Klubja.  A gasztronómiai szakma helyi gyakorló szakemberei a pannonhalmi Apátsági Pincészetben és az écsi Vaszari Pincészetben tettek látogatást.

A szakmai program célja, hogy szakácsok és borászok egy közös szakmai megbeszélésen ismerjék meg egymást, egymás termékeit, szakmáját és kapcsolatokat építsenek ki vendégeik szélesebb körű kiszolgálása érdekében. A Klub szakemberi fontosnak tartják, hogy a környékbeli borok - az ország legkisebb borvidékének borai - bekerüljenek a helyi éttermek kínálatába és eljussanak a régióba érkező, étkező vendégek poharaiba.

Takács Zoltán borlovag vezetésével, a szakmai út a pannonhalmi pincészetben vette kezdetét, ahol Liptai Zsolt borász, ügyvezető igazgató fogadta és vezette körbe a csapat tagjait a pincészet épületében. A klub tagjai látogatásuk során betekintést nyerhettek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, megismerkedhettek az új épületegyüttessel illetve a borkészítés technológiai folyamataival.

A látogatók érdeklődve hallgatták a gravitációs anyagmozgatás elméleti-  és gyakorlati alkalmazására épülő technikai megoldások ismertetését, majd bemutatását. A kiépített technológia lényege, hogy a feldolgozás folyamán nem a szőlőt illetve cefrét, mustot juttatják a gépekhez, hanem a gépeket helyezik az adott rendeltetési helyre a 4 szint között. Lenyűgöző méretű prések, daruk, tartályok biztosítják a zavartalan munkafolyamatokat, amik folyamán az épületbe bekerülő szőlőből bor készül. Az 50 hektáron termelt szőlő 25 szüreti és feldolgozási nap alatt kerül a legalsó szinten elhelyezkedő hordókba, tartályokba.

A klub tagjai betekintést nyerhettek a palackozóba is, ahol éppen a friss, fűszeres illatú borokat palackozták csavaros, keskeny nyakú, sötét üvegekbe. A csavaros megoldás lehetővé teszi az azonnali, tökéletes zárást, illat és egyéb aromaanyag vesztés nélkül. Ma már a külföldi piacok mellett a hazai borászatok és boltok polcain is megtalálhatók ezen megoldással zárt palackozott borok.

A látogatás záróakkordjaként a klub tagjai bórkóstolón élvezhették a helyben készített és palackozott borokat. A beszélgetés folyamán a résztvevők bemutatták munkahelyüket, együttműködési lehetőségeket kerestek és a kóstolt borokhoz recept és ételajánlatokat, készítési módokat vitattak meg.

A kóstolt borok közül néhány rövid bemutatása:

TRICOLLIS CUVÉE 2008 fehér

A Pannonhalmi Tricollis Cuvée az Apátsági Pincészet első házasítása, amely immáron a hatodik évjáratban készül. Az elnevezés a Pannónia Szent Hegyét alkotó három domb vonulatát fejezi ki, amelyek egyikén a monostor, a másik kettőn pedig a vele szomszédos Millenniumi Emlékmű illetve a Boldogasszony-kápolna áll.

Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit. Alapja az olaszrizling, amit rajnai rizling egészít ki. Ezt a jó savszerkezetű alapbort színesíti a fűszeres tramini vagy a sauvignon blanc. Izgalmas aperitif, beszélgetések kísérője, de szépen helyt áll zöldséges köretekhez illetve sült és főtt fehérhúsokhoz egyaránt.

TRICOLLIS CUVÉE 2007 vörös

A 2007-es évjáratból új termékkel bővül az Apátsági Pincészet szortimentje. A szőlőalapanyagot HÁROM dűlő - Széldomb-Tavaszó-Babszökő - szolgáltatja. E három ültetvény a termőterülete merlot, pinot noir és cabernet franc fajtáinknak.

A bor cseresznyés, ribizlis illatvilágát a kisfahordós érlelés finom fahéjas fűszerei teszik teljessé. Lágy tannintartalma közepes testet kölcsönöz a házasításnak, amely igazán jóivásúvá teszi azt. A bor jellege elsősorban sültekhez, raguhoz, sajtokhoz teszi magát ajánlhatóvá, javasolt fogyasztási hőmérséklete pedig a 16-18°C.

Megjelent Suga Péter mesterszakács könyve apátsági borokkal:

Suga Péter, a győri La Mareda Étterem világbajnok aranyérmes mesterszakácsának "Az étel és bor harmóniája" címmel közelmúltban megjelent receptkönyve izgalmas utazást ígér a kreatív gasztronómia és a kifinomult borászat határmezsgyéjén.

A könyvet előszóval megajándékozó Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnökének szavait idézve élettel, örömmel, jókedvvel teli, ugyanakkor nagy gonddal, kiváló szakmaisággal összeállított remekmű vált elérhetővé a kulináris élvezetekre fogékony Olvasók számára.

A kötettel Péter egy olyan szegmenset szeretett volna megcélozni a könyvespolcon, amely szólhat szakmán belül szakácsnak, hogy önképzéssel séffé váljon, de szólhat pincérnek is, hogy sommelier lehessen, leginkább mégis a Vendégnek, a fogyasztóknak!

 

A látogatás következő állomása a Vaszari Pincészet:

Az écsi székhelyű Pannon Borház Vállalkozás nem véletlenül került be a Pannonhalma-Sokoróalja Borvidék híres borászatai közé. Dr. Vaszary László borász neve - aki egyben a borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke - fémjelzi ezeknek a boroknak a kiváló minőségét. A modern technológia, a több évtizedes tapasztalat meghozta eredményét a családi pincészet számára is.

A családi krónika szerint a házigazda nagyapjának már az 1800-as évek végén szőlőbirtokai és pincéje volt Écsen. A családi hagyományok tovább folytatását garantálja,hogy a vállalkozás munkájában már  Vaszari Úr két lánya (Hajnalka, Orsolya) és a vője (Lukács Róbert) is részt vesz, aki a csoport vendéglátását is örömmel vezette.

A családi pincészet - jelenleg 40 ha saját tulajdonú - szőlőültetvényén a fajtaösszetétel a borvidékre jellemző: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Királyleányka, Chardonnay, Zefir, Cabernet sauvignon, Merlot. A szőlő alapanyag biztosítása és a fajtaválaszték bővítése (Irsai Olivér, Rajnai rizling, Tramini) céljából a borvidéken további 20 ha ültetvény termését vásárolja fel évente a pincészet. Folyamatosan törekednek arra, hogy a borvidéken az egyes függöny művelésmódot az új ültetvényekben fokozatosan a magasabb tőkeszámú, kisebb egyedi terhelésű középmagas kordon váltsa fel.

A szakácsok részére Vaszari László bemutatta legismertebb borait és az újborokat is. A kóstolásra-  a csapat kérésére - a 400 ezer liter tárolására alkalmas bortárolókból és között került sor, ami egy fatányéros vacsorával a vendégházban folytatódott. A kandallóban ropogó tűz, a hangulatos fogadótér, az ízletes vacsora,  a kellemes, szép borok méltó helyszínt biztosítottak a szakmai megbeszélés hátteréhez. Bemutatásra kerültek a borvidék és a pincészet legismertebb borai, mint pl. az irsai olivér, a királyleányka…

 A borvidéken egyre divatosabb Irsai Olivér szőlőből nagyon szép bor készül a pincészetben. Ez a bor társaihoz hasonlóan magában hordozza az üde, fiatalos, enyhén muskotályos illatot, amely finom, harmonikus, lágy savakkal párosul. A bor nem túlzottan harsány, visszafogottsága azonban kecses eleganciával társul, és remek kezdő itala lehet egy Pannonhalmi Borvidéket reprezentáló borsorozatnak.

Az Irsai Olivér előételeknek, salátáknak, könnyű szárnyas ételeknek illő társa, de önmagában társasági borként is megállja a helyét.

A szép jövő előtt álló Királyleányka ősi erdélyi szőlőfajtája, amely néhány helyen, így a pannonhalmi dombokon is kiváló minőséget terem. Illata finoman muskotályos, a termőhelyére jellemző élénk, de harmonikus savaival, kellemes összhatásával gyorsan belopja magát a szívünkbe. Üdeségét, frissességét a modern reduktív technológiának is köszönheti. Könnyű étkek kísérője, közepes karakterével átmenetet jelent a testesebb „nagyfehérek” irányába.

A királyleányka  Győr környékén szép sikereket ért már el, borversenyeken kiválóan szerepel évek óta, volt már a „Megye Bora” is, legutóbb pedig 2007-es évjáratát „Győr Megyei Jogú Város Borának” választották. Kóstolás után kiderül, nem érdemtelenül.

 

A Győri Szakácsok Klubja ezúton is köszöni vendéglátóinak és szervezőinek a kellemes és szakmailag hasznos rendezvény lebonyolítását.

 

Mi pedig köszönjük Edinának a beszámolót! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsklub.blog.hu/api/trackback/id/tr911567377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása