CS.T. 2009.10.28. 04:22

VERJUS KÓSTOLÓ

Verjus és borkóstoló

Az első „VERZSŰ”  a DEÉ Családi Pincészetben

 A Győri Szakácsok Klubja baráti beszélgetéssel egybekötött szakmai pincelátogatást szervezett a győrújbaráti DEÉ pincészetbe. A szakemberek látogatásának célja, a verjus megismerése volt, amely még nem túl elterjedt a hazai gasztronómiában.

  A „verjus" (ejtsd: „verzsű") az éretlen szőlőnek a kipréselt, savanyú leve, amelyet „zöld lé" néven is emlegetnek.  Állítólag már a Római Birodalomban is készítették, és nyilván fogyasztották is. Manapság a francia konyhában a leginkább használt, valamint a csúcsgasztronómiában kedvelik a lágy, kellemes savanyúságát, mert nem olyan éles a sava mint a citromé. Használható saláták, haltételek, húsok, üdítő italok fűszerezésére. Ahogy a középkori medicina tartotta, a verjus kitűnő a gyomor megnyugtatására és a "szomjas májnak" is.

Magyarországon a Weninger borászat készített ilyet először és most a Deé Pincészet is beválogatta kínálata közé, bár egyenlőre csak kísérleti jelleggel.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deé János elmesélte a konyha szakembereinek a verjus bekerülését a pincészet kínálatába:

"-Egy kedves Szakács Úr, Csidei Tamás (a  Révész étterem újdonsült főszakácsa) tévedt be hozzánk a pincébe és mesélt erről az érdekes italról. Kaptunk is tőle egy kis mintát, amit Ő készített és ezen felbuzdulva álltunk neki mi is az első üvegek előállításához. A segítséget utólag is köszönjük."

 A szakácsklub tagjai látogatásuk után megállapították:

- a DEÉ családi pincészetbe érdemes betérni mindazoknak, akiket nem elégítenek ki egy "neves" pincészet marketingesei által kialakított külsőségek, hanem fontos számukra az ember, aki a bor mögött van. Itt a kóstolt, vásárolt borhoz meg lehet ismerni a borászokat, a szőlő és a bor történetét is. Érdemes erre időt  szánni, így amikor otthon kibontunk egy palack Deé bort úgy érezzük, hogy nekünk is van egy kis közünk a nemes italhoz.

 Igazi kulináris élmény volt a szakácsklub tagjainak, hogy megkóstolhatták a pincészet különleges borait is. Így még jobban tudják ajánlani a pincészetet, az itt található borokat és természetesen a verjus-vel készült ételeket is vendégeik részére.

 Néhány ötlet a borásztól verjus felhasználásához:

 Limonádé: egyszerűen ízlés szerint felhígítjuk vízzel és vagy megcukrozzuk vagy simán nyersen iszogatjuk. Nagyon jól oltja a szomjat.

Uborkasalátához: 2/3 verjus és 1/3-ad víz+a többi szokásos járulékos anyagízlés szerint. Savanykás, de nem kaparja az ember torkát.

Egy recept Csidei Tamástól:

Marinírozott ördöghalfilé  kókuszos céklakrémben:

Hozzávalók 10 személyre:

1 kg ördöghalfilé

0.3 liter szőlőmagolaj

Tengeri só

1 db kókuszdió

1 kg cékla

0.05 liter verjus

1 db lime

0.2 liter száraz fehérbor

Előző nap a kókusztej feléhez hozzáadjuk a fehérbort, sót a verjust, 1 lime reszelt héját, kevés szőlőmagolajat , majd ebbe a marinádba helyezzük a megkérgezett ördöghalfiléket és hőtőszekrényben érni hagyjuk 24 órát. Ezután leszárítjuk és olívaolajban tároljuk tálalásig.

A megtisztított céklát sózzuk, alufóliába csomagolva sütőben puhára sütjük. Ha megpuhult a cékla, a kókusztejet feltesszük főni, hozzá daraboljuk a céklát. Beízesítjük, valamint a kókuszhúsból is reszelünk hozzá. Ha felforrt pépesítjük, majd újra felforraljuk és beállítjuk a sűrűségét erős krémleves állagúra, majd kihűtjük.

Tálaláskor mélytányérba merünk a céklakrémből, tetejére tesszük a 2-3 mm. vastagra szelt ördöghalszeletkéket, meglocsoljuk a szőlőmagolajjal és a tetejére szelünk egy kevés kókuszthúst is. 

 

5 komment

Címkék: klubélet

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacsklub.blog.hu/api/trackback/id/tr841471156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabótamás 2009.10.25. 10:47:25

15.00-kor én ottleszek.

CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2009.10.26. 07:13:03

Rendben!Ki jön még?

Sátor László
Alexovics Robi
Szabó Tamás

Van-e még érdeklődő?
Lehet hozni Verjus-t is kipróbálásra! Kisebb Flakont hozzatok magatokkal!

CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2009.10.26. 17:33:36

Varga János
Mészáros Balázs
Nagy Balázs

alexapu 2009.10.28. 08:45:40

Köszönet Deé Janiéknak, nagyon jól éreztem magam!!
süti beállítások módosítása